Mitt först försök med Tarte Tatin à la tomates |
Här kommer det mycket enkla receptet:
TARTE TATAIN PÅ TOMAT
500 g körsbärs- eller plommontomater
2 vitlöksklyftor
25g smör
1 msk socker
1 msk vit balsamvinäger
0,5 tsk flingsalt och svartpeppar
1 smördegsark, kylt
Garnering: kryddgrönt
Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram ett stekjärn eller en gjutjärnspanna som tål ugnsvärme. Halvera tomaterna. Skala och finhacka vitlöken. Smält matfettet i pannan. Rör ner sockret och lå det långsamt steka och bli gyllenbrunt. Ta av stekpannan från värmen. Lägg i de halverade tomaterna, finhackade vitlöken, vinägern, slat och peppar. Blanda runt så att sockerblandningen kommer överallt. Skär ut en cirkel av smördegsarket som är lika stor som pannan. Lägg smördegslocket över tomaterna och tryck ner kanterna längs pannans insida. Grädda i ugnen ca 15-17 minuter. Ta ut pannan, sätt en stor tallrik ovanpå pannan och vänd hastigt runt. Placera på serveringsfat och garnera med kryddgrönt av någon sort. Servera ljummen.
När jag gjorde denna kaka första gången så använde jag mig av smördeg som jag gjort själv. Den blev lite smulig och kändes rätt tung eftersom den var gjord på smör. När jag tidigare gjort vanlig Tarte Tatin har jag ibland använt mig av färdigköpt smördeg, som känns smidigare och lite lättare. Så klart beroende på att den inte innehåller bara smör. Nästa gång jag bakar Tarte Tatin med tomater ska jag prova med den färdigköpta degen - jag tror att det kommer att bli bättre.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar