James Grieve, plockade i Bjärred |
I våras köpte jag Tareq Taylors kokbok "Sylta, safta och lägg in" och i den hittade jag ett recept på äppelchutney som jag använde som grund och sen gjorde lite justeringar i. Det blev hur gott som helst!
Tareqs vackra och inspirerande kokbok |
Den stora skillnaden mot hur jag annars har kokat chutney är att här skulle lök, kryddor, vatten och socker först koka ihop så att nästan all vätska försvann innan man blandade i de tärnade äpplena. Chutneyn blev väldigt smakintensiv och fin i konsistensen. En riktig hit! Prova själva får ni se.
ÄPPELCHUTNEY
4 stora schalottenlökar, fint skivade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 röda chili, hackade
2 tsk gula senapsfrön
2 tsk bruna senapsfrön
1 msk curry
4 lagerblad
1 tsk salt
200g strösocker
1 dl vatten
1 kg äpplen, skalade och tärnade
0,75 dl ättika (12%)
Blanda lök, chili, kryddor, salt, socker och vatten i en vid tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka tills nästan allt vatten kokat bort. Rör ner äpplen och ättika i kastrullen. Låt sedan småkoka i ca 20 min tills en stor del av vätskan avdunstat. Smaksätt ev. med mer ättika efteråt (fast det tyckte jag verkligen inte behövdes). Häll upp i steriliserade varma glaskonserver. Sätt på lock och vänd burkarna upp och ner under nedkylningen. Förvara mörkt och svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar