Redan när jag satte igång sopprestaurangen i höstas så hoppades jag på att jag skulle hålla på så länge att jag kunde få till en riktigt god nässelsoppa till mina gäster. I helgen funderade jag på om nässlorna hade kommit upp, jag var inte riktigt säker. Jag tog mig därför till Lomma i förrgår för att kolla och blev riktigt glad när jag hittade fullt av nässlor nere bakom Lomma kyrka, nere vid ån. Jag var tillbaka igår för att skörda - nässlorna ska ju vara nyskördade när man kokar soppa på dem. Det finns massor av nässlor nu, så ge er gärna ut och ut och plocka, men glöm inte handskar.....
Här kommer recept på en väldigt god soppa som jag lyckades få till genom lite experimenterande vid grytan. Tack vare en av lunchgästerna fick jag också ett foto på soppan innan den försvann ner i gästernas gap. Tack, Birgitta!
Nymixad nässelsoppa. |
NÄSSELSOPPA
5-6 port
3 liter nässlor
1 liten gul lök
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk vetemjöl
kallpressad rapsolja
2,5 liter buljong (kyckling eller lantbuljong)
1,5 dl grädde
salt och peppar
finhackad gräslök
3 ägg
Skölj de nyplockade nässlorna noga så att all sand, jord och skräp rensas bort. Koka upp vatten i en stor kastrull och förväll nässlorna några minuter. Plocka upp nässlorna och lägg omedelbart i kallt vatten. Spara kokvattnet! Ta upp nässlorna och kör i en mixer till en slät puré. Tillsätt ev. vatten. Ställ åt sidan.
Hacka löken och vitlöken. Hetta upp rapsoljan och låt sen löken steka tills den blir genomskinlig. Den ska inte bli brun. Pudra över lite mjöl. Häll på buljongen och grädden och låt koka några minuter. Jag använde mig av en blandning av kycklingbuljong som jag hade i frysen och sen gjorde jag lantbuljong av nässelkokvattnet och René Voltairs lantbuljongpulver. Blanda till sist i nässelpurén och smaka av med salt och peppar. Strax innan serveringen lägger du i den finhackade gräslöken.
Servera hårdkokta ägghalvor till.
Eftersom det var avslutningsfest idag hade jag gjort en lite festligare efterrätt. Min bror hade tipsat mig om recept på oemotståndlig Semifreddo gjord på hemmagjorda maränger och lemon curd. Den blev hur smaskig som helst. Glöm inte att ta fram Semifreddon ca en timme innan den sak serveras så att den hinner bli sädär halvsmält och god. Då kommer smakerna fram på bästa sätt.
SEMIFREDDO LIMONE
1 liter vaniljgalss av en riktigt god sort.
2 dl vispgrädde
5-6 msk lemon curd (gör själv eller köp på burk)
3 msk mascarpone
riven zest av yttersta skalet på en citron
några nävar flagad och rostad mandel
några nypor flingsalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar