För er som vill veta mer om Julia Child, missa inte Meryl Streeps tolkning i den charmiga film Julie & Julia. Ett måste för alla matnördar och Meryl Streep-fans!
Efter löksoppan passar det bra med härligt sötsur kaka, bakad med röda vinbär, kokos och rätt mycket socker. Här kommer båda recepten:
SOUPE À L'OIGNON
6-8 port
750 g tunt skivad gul lök
45 g smör
1 msk olja
1 tsk salt
1/4 tsk socker (gör att löken bryner bättre)
45 g mjöl
2 l kokande mörk oxbuljong
1 dl vitt vin eller torr vermouth
salt och peppar
3 msk cognac
Låt löken puttra sakta i smöret och oljan under lock i 15 min. Ta av locket, öka värmen till måttlig och rör i salt och socker. Bryn 30-40 minuter och rör om flitigt tills löken fått en jämn mörkt guldbrun färg. Strö över mjölet och rör om i 3 min. Ta kastrullen av värmen och rör i den kokande vätskan. Tillsätt vinet och smaka av. Sjud med locket på glänt i minst 30-40 min, gärna längre, och skumma då och då. Smaka av igen.
Rör i cognacen alldeles innan soppan serveras. Häll upp soppan i små soppskålar. Toppa med rostade brödkrutonger och riven parmesanost. Gratinera i ugnen några minuter så att ytan blir lätt brynt.
Man kan också välja att servera soppan hälld över brödkrutongerna och med den rivna osten vid sidan om, för varje gäst att dosera själv. BON APÉTIT!
VINBÄR- & KOKOSRUTOR
12 bitar
3,5 dl vetemjöl
3 msk mandelmjöl eller malda mandlar
1,25 dl strösocker
250 g kallt, tärnat osaltat smör
FYLLNING
0,5 tsk malen muskot
0,5 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
3,75 dl socker
1 msk citronsaft
300 g röda vinbär
2,5 dl kokos
GARNERING
Florsocker
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en form som mäter 20 x 30 cm. Lått pappret gå upp över kanterna. Sikta mjölet i en stor skål. Blanda ner mandelmjöl och socker. Nyp in smöret med fingertopparna så att det bildas en smulig deg. Tryck ut degen i formen. Grädda i 20-25 min. Den ska vara gyllene när den är klar.
Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Sikta samman muskot, bakpulver och mjöl . Vispa ägg, vanilj och socker pösigt. Vänd ner mjölblandningen och blanda i citronsaft, vinbär och kokos. Häll smeten i formen och bred ut den över kakbotten. Grädda i ca 60 min. Den ska bli gyllenen. Täck med folie om den blir brun för snabbt. Låt kakan svalna i formen innan du skär den i rutor. Pudra rutorna med florsocker och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar