torsdag 8 november 2012

Torsdag igen och dags för sopplunch Hemma hos Anna

Den här veckan blev det skidåkningen som inspirerade mig. "Vadå, redan?" tänker ni säkert. Ingen snö i sikte, ju... Men jag hade siktet inställt på att ut och handla längdåkningsskidor på eftermiddagen för att vara beredd när väl snön kommer, så vad passar bättre då än en  riktig Gulasch? Smakerna bär en automatiskt till en njutningsfull stund på en solig alptopp. Kan vi behöva mitt i det grå novemberrusket.

Den här gången har jag hittat receptet i Allt om Mats arkiv och kryddat på lite extra. Gör gärna soppan dagen innan den ska ätas så att den får stå och gotta till sig ordenligt.

GULASCHSOPPA 


8 port

1 kilo benfri högrev
0,5 msk + 1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 + 2 msk olivolja
25 + 25 g smör
2 msk paprikapulver
2 tsk stött kummin
2 tsk chilipeppar
1 liter oxbuljong
5 dl porter
1 burk krossade tomater (400g)
2 krm nymald svartpeppar
4-5 potatisar
2 röda paprikor
1 citron, pressad saft


Skär köttet i bitar. Blanda bitarna med salt och ställ åt sidan. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja och smör tills löken är genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin chilipeppar och fräs ytterligare  ca 2 minuter. Lägg löken i en gryta.

Bryn köttet i olja och smör i omgångar tills det får fin färg. Lägg köttet i grytan. Tillsätt buljong, porter, tomatkross och peppar. Låt sjuda under lock 1-2 timmar. Hit kan förberedas dagen före.

Skala potatisen och skär den i tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare ca 15 min, till potatisen är mjuk. Smaka av med citronsaft och  lite salt om det behövs.

Servera med Gremolata, Smetana/Crème Fraiche och ev. hackad chili om du vill ha en hetare soppa.

Gremolata


2 vitlöksklyftor
1 knippe bladpersilja
1 citron, rivet skal.

Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Riv citronskalet fint  Blanda alla tre ingredienser till ett strössel. Gör inte iordning gremolatan allt för långt innan den ska serveras. Den blir lätt ”vissen” då. Gremolata är en absolut favorit som sätter piff på det mesta. Man kan variera genom att använd t ex apeslinskal istället.

Till kaffet blev det idag en liten kaka med inspiration från mellanöstern där man ju använder mycket nötter och kanske framför allt sesamfrön. Rosvatten är också en spännande ny ingrediens som måste provas. Finns att köpa i varenda liten butik kring Möllevångstorget i Malmö. För läsare i andra delar av landet, tipsa gärna i kommentarfältet nedan var man kan hitta denna roliga ingrediens.

 

Loubnas


ca 50 kakor

2 dl (140 g) mandel
2 dl (110 g) skalade sesamfrön
250 g rumsvarmt smör
3 msk socker
1 msk rosvatten
ca 4 dl vetemjöl
ca 0,5 dl till utbakning
florsocker att doppa kakorna i







Värm ugnen till 175 grader. Skålla och skala mandeln och rosta sen  mandlarna i ugnen ca 10 minuter. Passa noga så att de inte tar för mycket färg. Låt kallna och hacka sedan mandeln grovt, mal den inte!

Rosta nu sesamfröna i en torr stekpanna tills de blir gyllenbruna. Häll upp på en tallrik och låt svalna. Om du låter dem ligga kvar i stekpannan så går rostningen troligtvis för långt och det smakar bränt, inte bra! Låt svalna och mal sedan. (Jag lyckades inte själv lista ut hur man mal sesamfrön, det funkade varken i mandelkvarnen eller matberedaren, varför jag helt  enkelt använde fröna rätt upp och ner. Det gick hur bra som helst.)

Lägg sesamfrön, mandelhack, smör, socker, rosenvatten i en bunke. Rör i så mycket mjöl att degen går att forma. Låt degen vila i kylskåp minst 30 minuter.

Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Rulla ut deten i drygt fingertjocka längder. Böj varje kaka innan du lägger dem på plåten. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna kallna. Vänd dem sedan i siktat florsocker på en flat tallrik. Förvara kakorna i en tät burk. När du serverar kakorna kan du gjärna strö lite hackad, färsk mynta ovanpå - en spännande smakbrytning.

Kokböcker


Kakreceptet har jag hämtat från Anna och Fanny Bergenströms kokbok "Sött, Sweet, Dulce", en av mina favoritkokböcker. Detta mor/dotter-par har skrivit  fler bra kokböcker tillsammans som är både vackra att bläddra i, inspirerande och som innehåller massor av härliga recept och idéer som man vill prova.

2 kommentarer:

  1. Tack för maten! Just en sån här soppa som jag vill äta i november mörkret så det här receptet ska jag använda.

    SvaraRadera
  2. Roligt att du gillade den! Lycka till med soppkoket: :-)

    SvaraRadera