tisdag 5 november 2013

Nya intryck

Igår var jag i Malmö och uträttade en massa ärenden. Det regnade mest hela tiden och jag kände ett starkt behov av att komma in och få något värmande. Jag var nyfiken på nya smaker och hade Sydsvenskans goda recensioner av den nya restaurangen Tapori Tiffins färskt i minnen. Ännu en gång har man försökt göra något av gallerian på Möllevången. Food-courten har fått en del nya hyresgäster och det nya namnet Mitt Mat.

Här finns den lite annorlunda restaurangen Tapori Tiffins som lagar något så annorlunda som vegetarisk, auyrvedisk, vegansk mat. Allt toppat med några rätter Raw Food. Här lagar man maten med omtanke, något som faktiskt inte är helt lätt att hitta idag. Här serverades jag en annorlunda, god och mycket mättande lunch. Vad sägs om:

Sydindisk husmanskost
Set Dosa (ris- och linspannkakor med grönsaksfyllning)
Het gryta med grönsaker och linser
kokos chutney och auberginechutneyDet ser kanske inte så mycket ut för världen, men det var väldigt gott. Jag blev förvånad över att chutneyn var allt annat än söt. Jag fick mig en pratstund med en av ägarna, Zeenath, som berättade för mig att traditionell indisk chutney inte är så söt, en del sorter är inte söta alls. Det var engelsmännen som laddade den indiska chutneyn med socker när de kolonialiserade Indien. De kunde helt enkelt inte skiljas från sina "jams" och piffade till de lokala rörorna så att de blev riktigt söta. 

Zeenath Hasan, stolt ägare till den nya restaurangen
Tapori Tiffins har bara funnits till några månader och startades av två indiska studenter som befinner sig i Sverige för att skriva på sina master-uppsatser. Ingen av uppsatserna handlar om mat. Men intresset för vällagad mat har de med sig hemifrån Indien och de har tröttnat på att bara  finna dålig mat i de lite billigare restaurangerna i Malmö. De trodde benhårt på att det skulle gå att servera bra mat till rimliga priser och kastade sig därför huvudstupa in i detta gemensamma matprojekt. Man får gissa att uppsatserna på universitetet får vänta.

Besök gärna restaurangen en lunch, eller anmäl dig till någon av deras matlagningskurser, eller köp bara med dig en påse grönkålschips hem att knapra på i soffan framför tvn.  Du hittar mer information om dem på www.taporitiffins.se

Grönkålschips
GRÅNKÅLSCHIPS

Du kan enkelt göra dina egna chips. Inta alls svårt.

Skölj några grönkålsblad och ta bort den grova stammen. Riv bladen i mindre bitar och lägg i en skål. Ringla över lite olivolja och en gnutta salt. Ta inte för mycket! Första gången jag gjorde detta blev det alldeles för mycket och det blev olidligt salt. Bättre att salta extra efteråt om du vill ha mer sälta. Massera grönkålen med händerna tills den blir mjuk. Sprid ut på en plåt och torka i ugnen på 100 grader ca 30 min. Förvara torrt. Bjud som snacks till drinken nästa gång du har kalas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar