torsdag 18 april 2013

Våren är här!

Äntligen - det har varit en lång och kall vinter även i Skåne. Trodde faktiskt ett tag att det aldrig skulle ta slut.  Nu händer allting på en gång och det känns som att det är så mycket man vill hinna med innan det blir sommar. Soppa i all ära, men snart är man mer sugen på sallad än på soppa. Det blev sopplunch idag och det blir sopplunch nästa vecka, men sen blir det uppehåll över sommaren för att samla ny kraft och inspiration.

Det har varit mycket rotfrukter i sopporna under vintern, men det börjar nu kännas lite mossigt och jag ger mig därför på råvaror som hör våren till. Idag blev det sparris. Visserligen är inte den svenska sparrisen på plats, och det känns väl sådär att köpa sparris från Peru, men längtan efter en grön frisk soppa blir helt enkelt för stor och jag ger mig därför i kast med dessa långväga primörer. Här kommer receptet som gjorde succé på dagens lunch.
Dagens soppgäng



SPARRISSOPPA

6 port


2 buntar grön sparris - 750g
1 purjolök
3 schalottenlökar
1 msk olivolja
1 msk smör
2 dl vitt vin
1 liter lantbuljong (Renée Voltairs)
salt, peppar
lite kajennpeppar
4 dl lättcremefraiche

3 dl turkisk yougurt
1 kruka mynta

Hacka schalottenlöken fint, skiva purjolöken och fräs allt mjukt i smör och olivolja. Häll på vinet och låt koka in en stund. Häll på buljongen. Låt koka upp. Skär av den nedersta delen av sparrisen som brukar vara lite träig och skala  om det behövs. Skär av topparna och lägg åt sidan. Dela resten av sparrisen i mindre bitar och lägg i buljongen. Låt koka tills sparrisen är mjuk. Kör soppan i en mixer tills den blir slät. Blanda i lättcremefraichen och krydda med salt, peppar och lite kajenn. Låt koka upp. Koka upp lite vatten med en gnutta salt och låt sparrisknopparna koka ca 2 min. Slå av vattnet och spola under kallt vatten så behåller knopparna sin gröna färg. Häll upp soppan i tallrikar och toppa med en klick turkisk yougurt med mynta. Lägg några sparrisknoppar i varje tallrik.

GRÖN INSPIRATION
I helgen var jag på en inspirationsfrukost, där jag fick en introduktion till  gröna smoothies, detox och raw food. Spännande! Att blanda illgröna smoothies på morgonen har därför varit min sysselsättning den här veckan. Tänk att bladspenat, banan, päron, frysta hallon och avocado kan smaka så gott. Värt att prova!

Filosofin bakom raw food är också spännande och det känns kul att prova på. Personligen tror jag inte att jag skulle kunna leva på enbart raw food - jag tycker alldeles för mycket om varm mat. Men en och annan måltid är helt OK och kakorna går minsann inte av för hackor. Dagens kaffekaka blev således in raw food kaka. Receptet har jag lånat av Erica Palmcrantz Aziz. Lika gott till kaffe som en kopp örtte. Går bra att förvara i kylen en vecka och tre månader i frysen, så gör gärna en stor sats. Bra att ha när man blir sugen på något sött.


RAW FOOD MANDELKAKOR

ca 15 st

3 dl mandel
1 dl kokos
1 tsk kanel
2 krm kardemu,ma
2 krm ingefära
6 fikon
10 aprikoser
Torkade tranbär

Blötlägg fikon och aprikoser i 4-8 timmar. Kör mandel till fint mjöl i en matberedare. Blanda i kokos och kryddor och kör igen. Tillsätt fikon och aprikoser och kör tills allt blandat sig väl. Forma runda kakor. Tryck ner ett tranbär i varje kaka som dekoration.

1 kommentar: