fredag 10 januari 2014

Tid för kål!

Vintern är på många sätt en härlig tid. Man kan t ex frossa i kål av olika sorter. Jag blir mer och mer förtjust i kål och har under åren lärt mig att uppskatta allt gott man kan göra med denna grönsak. Så  kära vänner, skippa tomaterna, gurkan och andra sommargrönsaker ett tag till och kör huvudet rakt ner i kållandet istället. Här kommer några tips på vad man kan laga:

RÖDKÅLSSALLAD MED FETAOST 4 port.En klyfta rödkål (ca 500g)1 rödlök100 g fetaost1 ekologisk citronOlivoljaSalt, gärna havssaltBladpersilja


Strimla rödkålen fint. Lägg den i en bunke och strö över salt. Krama rödkålen till vattnet släpper och kålen blir mjuk. Smaka på kålen, om du har haft mycket salt i och det känns salt, skölj kålen i vatten och bred ut på hushållspapper för att torka lite. Strimla sedan rödlöken fint. Hacka bladpersiljan. Blanda alltsammans  och lägg upp på ett fat. Toppa med smulad fetaost och olivolja. Servera citronklyftor till att pressa över salladen.
BRYSSELKÅLENS LOV

Vill man istället ha något varmt så kan man prova att bräsera brysselkål. Det blir något helt annat när man först steker den i smör och sen bräserar den i buljong. Kan sen serveras som ett tillbehör till kött eller fisk. Gör så här:

1 nät brysselkål
en rejäl smörklick
5 dl god vegetarisk buljong, gärna René Voltaires
Svartpeppar

Plocka brysselkålen från bruna blad och skär av lite av stammen. Dela kålen på mitten på längden. Smält smör i en stekpanna och lägg brysselkålen med snittytan nedåt i pannan och stek tills ytan ät gyllenbrun. Vänd inte kålen! Slå sedan på den varma buljongen och lägg på ett lock. Låt sjuda en stund tills kålen är genomkokt. Tar ungefär 10-15 minuter. Dra några varv med pepparkvarnen och servera.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar