onsdag 24 juli 2013

Matupplevelser på Österlen

Jag älskar Österlen! Här finns inte bara underbar natur och det där speciella ljuset. Här finns också en massa härliga matupplevelser som bara blir fler och fler för varje år. Kommer hit varje sommar för att återvända till gamla favoriter och för att upptäcka nya. I år är det bästa högsommarvärmen nästan varje dag och stranden lockar därför med sin vita sand och sina svala vågor, men en och annan tur har det ju blivit så klart. Här kommer några av årets guldkorn som jag gärna delar med mig av.


OST FÖR ÄNGLAR OCH ANDRA

Ost är ju en av mina favoriter och strax utanför Hammenhög, på vägen mot Simrishamn hittade jag Vilhelmsdals gårdsmejeri för några år sedan. Här startades ostproduktion för 7 år sedan och verksamheten har stadigt växt och utvecklats och är nu etablerad som en pålitlig ostleverantör. Jag har stött på ostmakarna på matmässor genom åren och förstått att de är ganska kräsna med vem de låter sälja deras ostar. Det är inte så att vem som helst (när det gäller butiker och restauranger) kan bli återförsäljare. De väljer sina samarbetspartner och återförsäljare med omsorg. Det är inte du som väljer att sälja deras ostar, utan de som väljer dig. Vi har tur här i Lomma för nypöppnade Seaside Deli i Lomma hamn har kommit med på listan av återförsäljare. Ta gärna en tur dit och köp lite ost, du som inte har vägarna förbi Österlen så klart för då är ett besök på Vilhelmsdal att rekommendera.
Ostmakaren själv med famnen full av godsaker.

På gården föder ostmakarparet upp getter som förser dem med mjölk som de gör gudomligt god ost av. I brist på egna kor, köper de komjölk från grannen och gör precis lika goda ostar av den. Svårt att välja en favorit, jag kan inte.....alla är lika goda.

KALLPRESSAD RAPSOLJA - DEN "SVENSKA OLIVOLJAN"

När man ändå är ute och kör i närheten av Hammenhög så får man inte missa att ta en tur inom Gunnarshögs Gård för att besöka gårdsbutiken där det säljs rapsolja från den egna produktionen. Olja härifrån kan man numera hitta lite varstans i vanliga livsmedelsbutiker och delikatessbutiker, men helt klart är att det lönar sig att åka hit. Oljorna säljs till helt andra priser och dessutom är det här man hittar de spännande nyheterna. Man har tagit fram ett antal smaksatta rapsoljor som kan vara både praktiskt och spännande att använda. I år har man en nyhet i familjen, nämligen Ramslöksolja! En riktig "hit" vill jag lova. Man har lyckats fånga den härliga ramslöksmaken på en alldeles lagom nivå. Jag köpte en liten flaska i början av sommaren och den är redan slut. Måste snart åka dit igen och fylla på!

Kallpressad rapsolja har en härligt nötig smak och passar jättebra att ringla över sallader. Allra bäst gillar jag att göra en god aioli på denna olja. Tack vare oljans intensiva gula färg blir aiolin alldeles guldgul och inte bara smakar fantastisk utan också  ser förföriskt god ut.

TIPS FÖR GOD AIOLI!
Vet inte varför jag inte kommit på det tidigare, men det är fantastiskt enkelt att röra ihop en majonäs/aioli med hjälp av en elvisp. Kör en äggula eller två tillsammans med två tsk fransk senap och lägg i en krossad vitlöksklyfta om du vill göra en aioli. Fortsätt sen att vispa och häll samtidigt långsamt i rapsoljan, ca 1 dl/äggula. Sen kan man röra i kapris, finhackad basilika, chili eller något annat man tycker är gott. Vill man ha såsen mindre fet så kan man röra ut den med lite creme fraîche eller gräddfil. Prova gärna att tillsätta lite av ramslöksoljan istället för vitlöken, det blir hur gott som helst!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar