torsdag 14 februari 2013

Riktig hetta på Alla hjärtans dag!

Idag är det Alla hjärtans dag  - stort HJÄRTA till alla mina soppgäster och bloggföljare!

Jag fick världens finaste tecken på uppskattning idag - fullbokat på sopplunchen! Verkligen kul. Jag hade ju lovat att jag skulle baka semlor, kanske var det det som lockade....

När man ska äta semlor, även om de är små, så får man välja soppa med omsorg. Det får absolut inte vara en soppa med grädde i, det blir helt enkelt för mycket. Själv tycker jag att det är en bra idé med något som är helt vegetariskt och gärna lite kryddigt i kontrast till den släta, mjuka, söta semlan. Idag blev beslutet därför att laga pumpasoppa med sting. Jag har inte lagat så mycket pumpasoppa tidigare, så jag fick helt enkelt börja med att testa de olika varianterna som fanns i grönsaksdisken. Det ena var Muscatpumpa, en enormt stor och tung sak som man nästan behövde en yxa för att klyva på mitten. Köttet var mörkt orange och smaken ganska tam tyckte jag. Betydligt godare var den mindre Butternutpumpan, som liknar mer en squash än en pumpa. Den är sötare i smaken och påminner lite grand om en sharonfrukt. En av mina soppgäster tyckte att smaken påminde lite grand om pepparkaka. Nåväl, det fick bli Butternutpumpa i min soppa. En liten bit Muscat åkte också ner. Du får själv prova dig fram till vad du giller bäst, för smaken är ju som bekant som baken...... Här kommer receptet på soppan. Hoppa inte över päronsalsan, den blir pricken över i.


ROSTAD BUTTERNUTSOPPA

4 port.

ca 600 g pumpakött från Butternutpumpa.
4 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 bit ingefära (ca 4 cm)
2 tsk garam masala (indisk kryddblandning)
1 lilter grönsaksbuljong (gärna Renée Voltairs lantbuljong)
0,5 tvättad ekologisk apelsin, finrivet skal och saft
salt och nymalen svartpeppar
0,5 tsk chiliflakes

Servering

2 dl turkisk yougurt
päronsalsa





PÄRONSALSA

1 Confernspäron (inte för moget), tärnat
0,5 ekologisk apelsin, finrivet skal och saft
en bit färsk chili, finhackad

Blanda alla ingredienser och låt dra i kyl en stund innan servering.











Efter soppan kom de utlovade semlorna fram. Recepten har jag lånat av en man som heter Håkan. Jag känner inte Håkan, men läste en artikel om honom förra året. Han är passionerat förtjust i semlor och har ägnat många timmar åt att utveckla det perfekt receptet. Knepet är bl a att låta semlorna kalljäsa innan de gräddas. Observera alltså att smöret inte ska smältas och blandas med mjölken!  Det kan verka många, 35 st., men jag lovar att de kommer att försvinna snabbare än du kan ana. Lägg i frysen och tina några stycken när suget kommer. Jag vågar nästan lova att det blir en av de godaste semlor du någonsin ätit. Svårt att slå Lomma Hembageri såklart, men nära, nära..... Lycka till!

HÅKANS SEMLOR

35-40 st

50 g jäst
5 dl mjölk (3%)
200 g smör
200 g strösocker
15 g havssalt
20 g kardemumma, helst nymortlad
1 ägg
ca 1,2 kg vetemjöl

Fyllning

400 g mandelmassa
1-2 dl vatten
8-10 dl vispgrädde

Garnera med florsocker

Låt alla ingredienser vara rumstempererade.  OBS! Smöret ska inte smältas. Blanda sedan allt i en köksassistent och kör på långsam hastighet 20-25 min. Degen ska bli riktigt blank och smidig. Har du ingen assistent får du knåda riktigt ordentligt för hand.

Väg upp bitar på 60 g (30 g om du vill göra minisemlor). Forma dem till runda bullar och lägg på en plåt att jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 2 timmar. Man kan behöva hjälpa till att få igång jäsningen genom att ställa in bullarna i en ugn som fortfarande är lite varm, i så fall bara lite varmare än rumstemperatur. Sätt gärna in en skål med vatten.

Grädda bullarna i 210 grader i 5-7 minuter. Låt dem svalna på plåten.

Blanda mandelmassa och vatten med en visp eller med hjälp av assistenten. Konsistensen ska bli ungefär som mannagrynsgröt.

Skär av ett lock på bullarna. Lägg en rejäl klick med mandelmassa. Vispa grädden lagom hårt. En konst att sluta visp i precis rätt ögonblick! Fyll en spritspåse med grädde och spritsa rejält med vispad grädde ovanpå mandelmassan. Använd gärna en stjärntyll för att få fint mönster. Har du ingen tyll så går det bra att klicka på grädden. När locken väl är på, pudra över lite florsocker och servera.


2 kommentarer:

  1. Tack för en härlig lunch! Färgglad soppa med sting tillsammans med päronsalsa, som inte får glömmas bort, var perfekt matchad med en riktigt smarrig, lagom stor semla till kaffet.

    SvaraRadera
  2. Roligt att det var till belåtenhet! Välkommen igen!

    SvaraRadera