söndag 3 februari 2013

En härlig lördag med både inspiration och Champagne


Vilken helg det har varit! Började lördagen med att delta i en kulturfrukost på Bjärreds bibliotek. Dagens inbjudna gäst var ingen mindre än Tareq Taylor som skulle prata på temat Matglädje. Det blev en morgon som bara flög iväg. Så inspirerande att lyssna på honom när han beskrev sin resa mot att bli en folkkär matkreatör. Något som verkade vara skrivet i stjärnorna redan när han föddes. Maten fanns alltid där som inspiration, tröst och njutningskälla. Upptäckten att mat och matlagning var något som man faktiskt kunde leva på var en central och viktig händelse i hans liv. Han fick mig att tänka på hur viktigt det faktiskt är att följa sin passion och göra det man älskar först och främst. För med glädjen kommer också framgången.

Tareq pratade som så många andra om den starkaste mattrenden just nu - det nordiska köket. Många kockar och matintresserade världen runt vänder just nu sina blickar mot oss här i Norden och suktar efter våra fina råvaror, spännande och annorlunda smaker, och för världen, annorlunda tillagningsmetoder. Vi ska vara oerhört stolta över vad vi har
att erbjuda här i vår eget ”skafferi”. Visst är det härligt med
mat från Italien, men kanske är det så att det faktiskt smakar
bäst i Italien och att det vi bör ägna oss åt att försöka utveckla
är matlagning utifrån de råvaror som vi har runt husknuten..

Vi fick också veta att Tareq spelat in en ny tv-serie, men tyvärr
 inte för SVT, utan för BBC. Programidén, om att resa runt i
Vackert och spännande!
Sverige och presentera platser, tillverkare och råvaror  som bidrar till att göra det nordiska köket just så fantastiskt som det är, var inget som SVT nappade på. Helt otroligt korkat! Nu är serien producerad och såld till ett stort antal tv-bolag runt om i världen. Programmen börjar sändas i juli och vi här hemma i Sverige kommer att kunna se det på BBC Lifestyle om vi är lyckligt lottade att ha tillgång till den kanalen.

Morgonen avslutades med att jag köpte en ny kokbok, Tareqs senaste om att sylta, safta och lägga in. Det fanns ett spännande kapitel om att torka allt från gröna ärtor till purjolök och lingon
och producera ett smakintensivt pulver som kan användas som
dekoration och smaksättning  i matlagningen. Detta måste provas!
Från syltade havtorn, till Champagne är resan egentligen inte så lång. Båda tillverkade med mycket kärlek och precisa metoder. Havtornen liksom champagnen kan båda sparas i många, många år utan att förlora sin fantastiska smak och karaktär. På kvällen var jag bjuden på bröllopsmingel där Champagnen stod i centrum. Det bjöds på Champagne från många olika tillverkare och av varierande ålder. Vilken fest! Champagne är ju så svårt att motstå och man kan dricka nästan hur mycket som helst av denna dryck. Jag älskar Champagne och skulle jag någon gång behöva välja en enda ädel dryck att ta med mig till en öde ö, så skulle det helt klart vara en flaska Champagne.

Champagne  - livets dryck No. 1!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar