
4 port
1 msk smör
1 msk olivolja
2 purjolökar, endast de vita och ljusgröna delarna, hackade
2 lökar, hackade
1 vitlöksklyfta, pressad
1 stort fänkålsstånd, hackat och med de krysiga ”dillbladen” sparade till gremolatan
1,5 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
salt
peppar
muskot
2,5 dl matlagningsgrädde
2 tsk Pernod
pressad saft från en apelsin
Hetta upp smör och olja i en stor gryta över medelvärme. Lägg i purjolök, lök, vitlök och fänkål och bryn i 15 minuter under omrörsning då och då. Slå i vinet, koka upp och låt sjuda tills vätskan kokat in. Tillsätt buljong, salt, peppar, muskot. Låt sjuka 10 minuter tills grönsakerna är mycket mjuka.
Kör soppan till en slät puréi en mixer och slå tillbkaka i grytan. Hetta upp försiktigt. Rör i grödde och Pernod. Smaka av med pressad apelsinsaft, salt och peppar.
Servera med apelsingremolata.

Till soppan blev det en apelsingremolata. Tänk på att använda ekologiska apelsiner om du gör den här röran. Då slipper du alla kemikalier som man besprutat de vanliga apelsinodlingarna med.
APELSINGREMOLATA
2 msk finhackad bladpersilja
2 msk finhackade fänkålsblad
4 tsk hackad vitlök
2 tsk rivet apelsinskal från ekologisk apelsin
1 msk god olivolja
0,5 tsk havssalt
Lägg alla ingredienser i en skål och blanda väl.
Sen hade jag för första gången på riktigt länge bakat surdegsbaguetter. Jag började redan i måndags med att sätta surdegen och i går var den färdig att användas. Blandade till degen och lät den jäsa i kylen över natten. Resultatet blev över förväntan. Nu ska jag bara komma ihåg att mata min surdeg varje dag så att jag kan baka mer till helgen. Inte svårt alls. Kräver bara tålamod och framförhållning, ingredienser som förvisso kan vara rätt svåra att få tag på......
Nu blir det jullov i sopprestaurangen. Tillbaka i januari igen. Önskar er alla en riktigt GOD JUL!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar