torsdag 20 december 2012

Dags att stånka korv

Det var riktigt, riktigt länge sedan jag stånkade korv. Måste ha varit i mitten av 70-talet då vi samlades tillsammans med grannarna i vårt kök och förberedde julmaten. Det var kul kommer jag ihåg. Extra spännande var det såklart att se den jättelånga gristarmen långsamt förvandlas till världens längsta korv.  Kommer ihåg att vi faktiskt redan på den tiden blandade vitlök (!) och persilja i korven för att göra den mer exotisk.

Så nu, sådär 40 år senare var det dags igen. En köttkvarn och korvstoppningsutrustning är ju inte precis något man har hemma så äventyret fick börja med att åka hem till föräldrarna och gräva fram de gamla klenoderna. Det fantastiska visade sig vara att tillbehören från tidigit 70-tal passade alldeles utmärkt till den nästan nyinköpta Assistenten . Det är vad jag kallar kvalitet! Att inte ändra konstruktionen under alla dessa år så att man kan fortsätta att köpa till och byta ut tillbehör är värt en stor eloge. Tänk så mycket elektriska apparater vi tvingas slänga för att det inte finns reservdelar eller för att något nytt fiffigt tillbehör inte passar. Slöseri med resurser tycker jag.

Nåväl, korven då? Ja, precis som förra gången blev det korv med allt annat än julsmaker. Tillsammans med två matglada vänner skred jag till verket. Först en Salsiccia och sen en god lammkorv. Båda recepten har jag hittat hos Coop. Det ena i deras Inspirationsfolder inför jul och nyår och det andra på nätet.

Att blanda korvsmeten var lätt som en plätt. Självklart malde vi alla ingredienser själva för att få riktigt färsk färs och för att veta säkert vad som hamnade i vår korv.

När alla ingredienser var väl blandade så lät vi färsen vila i kylen ca 2 timmar innan det var dags för själva "stånkningen".
Det här var det roliga biten, men samtidigt den svåraste. Först skulle 6 meter svinfjälster sköljas och sen skulle det träs på själva "stånkningstratten". Man fick verkligen vara försiktig så att inte fjälstret sprack. Sen gällde det att mata färs i precis lagom takt så att korven inte blev för tjock. Korven levde liksom sitt eget liv och det var svårt att få till den i precis rätt storlek. På slutet tog dessutom fjälstret slut och vi stod där med en massa överbliven färs som vi fick göra "korvbullar" av. Nu ska korvarna få vila i kylen tills i morgon. Då blir det jul på italienska. Ugnssteker korvarna med olivolja, rosmarin, vitlök och citron.


Ett kul juläventyr som var kul att prova på. Precis som fisken som man själv drar upp ur havet, smakade korven som man själv har stånkat alldeles särskilt gott.

En extra krydda på dagen blev att titta på Galenskaparnas gamla sketch från 1993 "Mor i Skutan". En härlig film om hur det kan vara att stånka korv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar